Contact | De Grutto 6 | 7614 LE | Mariaparochie | 06-37598437 | info@tussenwerkenmantelzorg.nl

Tussen Werk en Mantelzorg

logo Loslaten1


De kunst van het zorgen en loslaten

Tijdens de cursus De kunst van het zorgen en loslaten kom je gedurende 3 tot vier maanden zeven keer bij elkaar in een groep van maximaal tien werkende mantelzorgers. De keuze voor een langere periode is bewust. In deze maanden sta je twee tot driewekelijks stil bij jouw manier van zorgen en je eigen behoeften en wensen. De weken tussen de bijeenkomsten geven je de tijd om nieuwe gewoonten eigen te maken. Uiteindelijk voel je jezelf daardoor vrijer en energieker in het zorgen voor de ander en in het functioneren op je werk. De situatie blijft, alleen jijzelf kan er anders mee omgaan.
 
Data en locaties 2018
 

Start cursus Delden (Hof van Twente)

Startdatum: donderdag 20 september 2018
Tijdstip: 09.30-16.00 uur
Locatie: Parochiehuis Delden, Langestraat 79 te Delden 
Bestemd voor: mantelzorgers uit de gemeente Delden
Data van alle bijeenkomsten: lees meer

 
 
Start cursus Borne
Startdatum: maandag 15 oktober 2018
Tijdstip: 09.30-16.00 uur
Locatie: Kulturhus Borne, Marktstraat 23 te Borne
Bestemd voor: mantelzorgers uit de gemeente Borne
Data van alle bijeenkomsten: lees meer
 
 
Start cursus Denekamp (gemeente Dinkelland)
Startdatum: donderdag 18 oktober 2018
Tijdstip: 09.30-16.00 uur
Locatie: Kulturhus Denekamp, Oranjestraat 21 te Denekamp
Data bijeenkomsten: lees meer
 
 
 
Start cursus Oldenzaal
Startdatum: vrijdag 9 november 2018
Tijdstip: 09.30-16.00 uur
Locatie: Breedwijs, Helmichstraat 42b te Oldenzaal
Data bijeenkomsten: lees meer
 
 
 

Opfrisdagen voor Oud deelnemers van 'De Kunst van het Zorgen en Loslaten'
Voor oud deelnemers aan de mantelzorgcursus ‘De Kunst van het Zorgen en Loslaten’ is er gelegenheid om deel te nemen aan een opfrisdag. Tijdens deze dag herhalen we een deel van de theorie en geven aandacht aan je kracht en vicieuze cirkel. Daarnaast is er ruimte voor vragen van de deelnemers. Het beloven bijzondere dagen te worden. Ook als je situatie heel anders is geworden of je geeft geen mantelzorg meer, kun je meedoen.

De opfrisdagen zijn gepland op:
29 juni 2018 van 09.30 tot 16.00 Trainer: Ineke Tieltjes
28 september 2018 van 09.30 tot 16.00 Trainer: Ria Schlepers/Gerda Wessels
2 november 2018 van 09.30 tot 16.00 Trainer: Simone Busscher

Locatie opfrisdagen: Kulturhus Borne, Marktstraat 23 te Borne

Een opfrisdag kost € 50,- per persoon, inclusief koffie, thee en lunch. Mogelijk kan dit bedrag vergoed worden door je aanvullende verzekering.
Aanmelden voor één van de opfrisdagen kan per mail via: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. o.v.v. je naam en contactgegevens en de opfrisdag van jouw keuze.

 
Cursus open inschrijving voor bedrijven en/of particulieren
Locatie: Keizersweg 22, 7441 BB Nijverdal
Aangeboden door: Jong&Veer en TussenWerkenMantelzorg (TWM)
Bestemd voor: mantelzorgers uit heel Nederland
Kosten: €1250,-
Vergoeding: Zorgverzekeraars vergoeden soms een deel van de cursuskosten. Werkgevers kunnen individuele plaatsen inkopen.
Data van alle bijeenkomsten Lees meer
 
 
 
Doel
- Duidelijk krijgen wat jouw kracht is en hoe je deze op een gezonde manier kunt inzetten in de zorgsituatie
- Helder in beeld krijgen waar je als mantelzorger thuis, op je werk en in je directe omgeving tegenaan loopt
- Zicht krijgen op de relatie zorg en werk en het vinden van de balans daarin.
 

Inhoud
Tijdens de cursus komen de volgende onderwerpen aan de orde:
Wens en dagelijkse werkelijkheid
Je ontdekt wat je wensen zijn met betrekking tot de zorg die je wilt geven in verhouding tot de dagelijkse werkelijkheid. Durf je je eigen wensen te uiten?
Gedrag en overtuiging
Je staat stil bij jouw zorgpatroon en de relatie met jouw kwaliteiten, waarden en normen. Gebruik je je kwaliteiten ook voor jezelf of zet je die alleen in voor de ander?
Bewustwording
Je bewust worden van je eigen kracht, jouw behoeften en van hetgeen jijzelf doet in de zorgsituatie. Welke doelen zijn voor jou belangrijk?
Keuze en loslaten
Zonder oordeel kijken naar de keuzemogelijkheden die je hebt in je zorgsituatie. Je eigen mogelijkheden bewust gebruiken, nadat je ze ontdekt hebt, geeft energie en zelfvertrouwen.

 

Werkwijze
De cursus bestaat uit 9 dagdelen (twee hele dagen en 5 dagdelen).
Tijdens de cursus maak ik gebruik van diverse werkvormen zoals o.a. tekenen en ontspanningsoefeningen.

 

Aanbieders
Met Jong en Veer verzorg ik het open aanbod van de cursus De kunst van het zorgen en loslaten. Samen brengen we deze cursus onder de aandacht bij gemeenten, bedrijven en organisaties. SIZ Twente, IVT ontwikkeling en Simone Busscher zijn de andere drie aanbieders van de cursus. Met al deze aanbieders werk ik samen om mantelzorgers te informeren over de cursus. Naast onze persoonlijke websites maken we daarbij gebruik van de gezamenlijke website www.mantelzorgenloslaten.nl Vanuit dit samenwerkingsverband zijn er voor jou als mantelzorger verschillende toeleidingswegen naar de cursus.


1. Via je eigen gemeente
In Twente kopen diverse gemeenten de cursus in bij SIZ Twente. Zij bieden de mantelzorgers in hun gemeente de mogelijkheid om kosteloos de cursus te volgen.

 

2. Via je werkgever
Bedrijven en (zorg)organisaties nemen via Jong en Veer een incompany training af. Werkgevers kunnen ook individuele cursusplekken inkopen in open aanbod van cursussen. De werkgevers bieden hiermee hun werknemers de mogelijkheid de cursus kosteloos te volgen. De cursus gaat door bij minimaal 7 en maximaal 10 deelnemers.

 

3. Eigen initiatief
Je kunt je zelf aanmelden voor een cursus met een open aanbod. Sommige zorgverzekeraars vergoeden een deel van de kosten. De cursus gaat door bij minimaal 7 en maximaal 10 deelnemers.
Tip je werkgever of HRM-afdeling over deze mogelijkheid. Mogelijk krijg je een deel van de kosten vergoed. Een rapport over de effectiviteit van de cursus is desgewenst beschikbaar.

 

 

Kosten


1. Voor werkgevers en gemeenten
De kosten voor een (in company) groepscursus zijn: € 9750,- exclusief BTW. Bij een in company cursus draagt de betreffende organisatie zorg voor een passende cursusruimte en de catering.


Bij het inkopen van individuele plekken worden de gemaakte locatie- en cateringkosten omgeslagen per cursist en in rekening gebracht bij de deelnemende werkgevers. Een individuele plek in de cursus kost € 1250,- exclusief BTW.

 

2. Voor individuele mantelzorgers
Individuele cursisten betalen € 1250,- inclusief BTW. Wil je heel graag zelf de cursus volgen, en ontbreekt het je aan voldoende middelen, neem dan contact met me op voor de mogelijkheden die er zijn. We zoeken dan naar een op maat oplossing.

 

Achtergrond cursus
De cursus is ontwikkeld voor mantelzorgers door Gerda de Leeuw (IVT) in samenwerking met Gerda Wessels (SIZ Twente). Vanaf september 2011 is de cursus al meer dan 41 x gegeven aan (over)belaste mantelzorgers. Uit de evaluaties blijkt dat de deelnemers positief zijn over de inhoud van de cursus. Het cijfer voor inhoud en trainers ligt gemiddeld op een 8,5. De cursus blijkt ook effectief te zijn in het verminderen van de ervaren druk in het mantelzorgen. Lees meer


Ik ben één van de vier trainers die is opgeleid door IVT en de licentie heeft om deze cursus te geven. Bij IVT is de na- en bijscholing gewaarborgd. 

 

Direct aanmeldenMeer informatie

 

 www.mantelzorgenloslaten.nl